De Zaanse Golfclub 19 juli 2019

Nog weinig hockeyers, maar veel golfers pakten de uitnodiging van Frans van der Ploeg op en kwamen een dagje spelen op zijn baan in de Wormer, zeg maar Zaanstreek.

Frans knipt daar al sinds de aanleg de wilgen en krijgt daar ook nog subsidie voor. Hans Renssen had de dag georganiseerd. Hij was al om 10 uur aanwezig om een potje ruzie te maken over de Handicarts: 2 Man per kar zei de leiding, 2 lopers per flight zei Hans en dat verstaat zich niet met elkaar als je 3-ballen speelt.

De golfers kwamen later en zoals dat hoort hebben ze niets van de perikelen gemerkt, alhoewel misschien een wat kribberige Hans. Het ging om de punten en wel om zo’n ingewikkelde rekenarij van meneer Stableford, vermeld als SF en dus niet te verwarren met San Francisco of Sint Franciscus.

De winnaar werd Frans Fiolet, nog 1 dag en hij was 80 jaar. De andere prijzen gingen of naar Tim van der Steur of naar dat echtpaar uit Glimmen bij Assen, die altijd al grossieren, omdat ze gewoon veel beter zijn dan de rest.

Het ging natuurlijk niet om de punten maar om de rest en die hadden het niet gemakkelijk. De Wormer is een half uitgemalen polder met veel water. Golfballen zinken in het water en bij die viezigheid daar zijn ze echt niet terug vinden. Ik schat, dat we gezamenlijk tussen de 200 en 300 ballen hebben achtergelaten. Latere visacties leveren dan weer zo’n 10 zakken met ballen op, die voor een tientje per vijfentwintig worden verkocht. Een bal in het water betekent ook een verloren (halve) slag en voor het hervatten van het spel mag je nog een hele strafslag bijtellen.

Golfen is lang niet altijd leuk en de rest heeft dan ook met de bekende gemengde gevoelens gespeeld, weliswaar gebruikelijk voor een rondje golf.

Gelukkig is de omgeving altijd prachtig, zijn er grote gemaaide grasvlaktes en zijn de greens gladder dan welk kunstgrasveld ook. De sloten en de meertjes ogen mooi en de Zaanse kent in het grootste meertje een zwembad. Dat is dan weer wel volop genieten.

In een mixed stemming kom je dan naar de borrel op een terras met veranderlijk zomerweer, deze keer zonder regen en wel met wolken. Gelukzaligheid alom. Zaankanters Kees en Els Veenis toonden zich voor de gelegenheid. Enkele niet spelende echtgenotes voegden zich ook bij het golfcluppie. Zo was het niet alleen dringen onder de douche, maar ook aan de dinertafels. Buitengewoon gezellig, mag ik wel zeggen. En zeggen is er eigenlijk niet bij, want de goegemeente wordt vermaakt met speeches van de organisator, van de initiator, van de winnaar, van de Leary (winnaar van 2 slagen op een hole bij de pin), van het Petit Committee en van de geboren moppentapper Evert van Renesse. Het deed me even denken aan vroeger tijden met de speeches van de Ayatollah, van de leraar en van de zakenman met dit verschil, dat ze toen in 4 talen gingen.

Dus kom gerust hockeyers: er is meer dan golf op deze wereld!

 

Paul vED

 

Geef een reactie